A legnépszerűbb tartósítószerek

A legnépszerűbb tartósítószerek

Tartósított élelmiszerek mindig is voltak. Füstölés, savanyítás, szárítás, sózás – mindez meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát, természetes formájában.

A tartósítószerek használata fel van tüntetve a termékek csomagolásán. Az „E” szimbólumok az európai normáknak felelnek meg, a melléjük írt számok a következőket jelentik:

- 100-tól 199-ig színezőanyagok. Ilyen található a lekvárokban, dzsemekben, üdítőkben, likőrökben, rágógumikban és levesporokban. Néhány közülük allergiás reakciót válthat ki (kiütés vagy fulladás) vagy gyomorproblémát okozhat.

- 200-tól 299-ig tartósítószerek. Az E210 (benzoesav), ami károsíthatja a gyomornyálkahártyát és a beleket, valamint gyomorégést idézhet elő. Megtalálhatjuk a különböző zselékben, kocsonyákban, gyümölcslevekben, alkoholmentes italokban, margarinban, halkonzervekben, gyümölcsszószokban. A kálium-nitrit és nátrium-nitrit, azaz E249 és E250 a hús pácolására szolgál és rákos elváltozást idézhet elő a szervezetben. A szulfátokat E220-tól E228-ig jelölik, megtalálhatóan konzervekben, gyümölcslevekben, borokban, burgonya tartalmú termékekben. Érzékenység esetén émelygést és fejfájást okozhatnak.

- 300-tól 389-ig savanyúságot szabályozó anyagok és antioxidánsok. Ilyen még az ecetsav (E260), ami savanyított zöldségekben és gyümölcsökben, szószokban található. Érzékenység esetén gyomorfájást okozhat. A Kálium-kloridot (E508), kalciumot (E509) és magnéziumot (E511) gyakran fűszerekhez adják, vese és májprobléma esetén fogyasztásuk nem ajánlott.

- 400-tól 499-ig sűrítő és zselésítő anyagok. Például alginsav (E400), ami elsősorban várandós nők számára kerülendő, valamint a karragén (E407), ami bélfekélyt okozhat.

- 500 fölött található minden más adalékanyag, köztük az ízfokozók, cukorpótlók (ászpártám, szacharin). Főleg édességekben, rágógumikban, üdítőkben, szörpökben találkozhatunk velük.