Az allergiás érzékenység csökkentése

Az allergiás érzékenység csökkentése

A leghatékonyabb megoldás természetesen az allergén anyagok teljes elkerülése lenne. Az esetek túlnyomó többségében azonban ez lehetetlen, rengeteg problémával és korlátozással járna. Az állandó eseti kezelés helyett érdemes elgondolkodni egy érzékenységcsökkentő terápián.

Legegyszerűbben mondva immunterápián (specifikus allergén immunterápia), aminek lényege, hogy az allergiás betegnek rendszeresen allergén anyagot tartalmazó injekciót adnak. Ennek következtében a páciens szervezete nem próbál ellenállni, nem harcol tovább az allergén anyaggal, a kellemetlen tünetek megszűnnek, de legalábbis csökken az intenzitásuk.


Kinek javasolt a terápia?

Életkor tekintetében általánosan elfogadott, hogy az immunterápiát 5 és 45 éves életkor között alkalmazzák. A felső életkori határ megállapítása inkább egyéni és a páciens más betegségeitől is függ. Idősebb személyek számára kizáró okok lehetnek a koszorúér-betegségek, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés.

Figyelembe kell venni azt is, hogy az érzékenység csökkentő immunterápia egy hosszan tartó kezeléssorozat. Általában 3-tól akár 5 évig terjedhet, Ezalatt oltás formájában 4-6 hetente adják be az allergén anyagot. Leszámítva a terápia kezdeti időszakát, amikor is ez nagyobb adagokban és gyakrabban történik, rendszerint 7-14 naponta, 2-3 hónapon keresztül.


A terápia hatékonysága

Nem állítható egyértelműen, hogy az immunterápia minden esetben véglegesen megszünteti az érzékenységet, és a páciens a későbbiekben nem szorul kezelésre. Azonban elmondható, hogy a terápia csökkenti a tünetek és allergiás reakciók számát és intenzitását. Általában szükség van további általános antiallergén gyógyszerek szedésére, azonban kisebb adagokban. Ez a gyógymód kevésbé bizonyul hatékonynak súlyos allergiával küzdő személyek esetén, főleg ha az érzékenység több anyag egyszerre áll fenn. Mindez egyéni hajlamoktól és számos tényezőtől függ, amiket specialisták állapítanak meg.

A terápiát minden esetben részletes vizsgálatsorozat előzi meg (például bőrtesztek, a tünetek mély elemzése), miután az orvos engedélyezi a betegnek a terápiát. Feltétlenül szükséges az allergiás reakciót kiváltó anyag vagy anyagok pontos vizsgálata, valamint a betegség mértékének felmérésére. Hasonlóan fontos az esetleges ellenjavallatok megállapítása.

A terápiák között elkülöníthetjük a szezonális kezeléseket, amennyiben a beteg egyes szezonális allergénekre érzékeny. Ezzel szemben az egész éves terápiát olyan esetekben alkalmazzák, amikor a beteg folyamatosan kapcsolatban van az allergén anyaggal (állatszőr, por).