Gyomorfekély – tünetei és gyógyítása

Gyomorfekély – tünetei és gyógyítása

Egykor az „igazgatók betegségének” is nevezték, mivel a stresszes életmóddal és a rendszertelen étkezéssel hozták összefüggésbe. Ma már mindez nincs összefüggésben a betöltött állással. Hogy ismerhető fel és hogyan gyógyítható?

Biológiai nézőpontból a gyomorfekély a nyálkahártya elvesztése, ami a nyombélben is jelentkezhet. Különböző mértékű lehet – néhány millimétertől a több centiméteres kiterjedésig, ha már kifejlett stádiumba lépett. A megbetegedés több okra vezethető vissza:

- Helicobacter pylori – baktérium, melynek jelenlétét vérvizsgálattal, vagy gyógyszertárban megvásárolható teszttel lehet kimutatni. Szájon át étellel, vagy nyál útján terjed.

- Sósav – a gyomorsav egyik alkotóeleme, a baktériumok semlegesítésére szolgál. Nagy mennyiségben a gyomorfekély fejlődését okozhatja.

- Epe – visszahúzódása a nyombélből a gyomorba károsíthatja a nyálkahártyát.

- Stressz, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás – mindezek serkentik a túlzott savtermelődést (többek között a sósavét).
 

A leggyakoribb jelek, melyekre feltétlenül figyelnünk kell: gyomorégés, étvágytalanság, puffadás, fájdalom a szegycsont alatt, vagy a köldök fölött, égető érzés. A fájdalom erősödése közvetlenül étkezés után jelentkezik, amit émelygés és hányinger követhet.

Alapvető eljárás a gyomorfekély megállapításában az endoszkópos vizsgálat – a nyelőcsövön keresztül bevezetett, kamerával ellátott gasztroszkóppal történik. Ezzel a módszerrel szövetmintát is lehet venni. Ez utóbbi nélkülözhetetlen, mivel a fekély kinézete nem különbözik a rákos sejtekétől.

Amennyiben a fekélyt Helicobacter okozta, a betegség antibakteriális terápiákkal gyógyítható, a nyálkahártya gyógyszerekkel védhető és erősíthető. Előfordul, hogy operációs beavatkozás is szükségessé válik.

A gyomorfekély kellemetlen tüneteit megfelelő étrenddel enyhíteni lehet. Bizonyított, hogy a cigaretta füstje jelentős mértékben hozzájárul a nyálkahártya sérüléséhez. Tilos a sült, zsíros, savanyú, csípős és pácolt ételek, valamint kávé, tea, alkohol, és szénsavas üdítők fogyasztása. Az orvosok a könnyű tejtermékék, könnyű, főtt húsok, kásák fogyasztását javasolják. Annak ellenére, hogy a gyomorfekély háromszor gyakrabban érinti a férfiakat mint a nőket, fokozott stressz és hosszú munka során mindannyian potenciálisan ki vagyunk téve ennek a megbetegedésnek.