Hogy ápoljuk fogainkat?

Hogy ápoljuk fogainkat?

Olyan időkben élünk, amikor a keep smiling szabály mindenhova elkísér. Akik ez alól kivonják magukat, megbélyegzésre és kiközösítésre számíthatnak. Érdemes tehát törődnünk az egészségünkkel, és fogaink állapotával, hogy alkalmat se szalasszunk el a mosolyra.

Sikálás, sikálás, sikálás…

A szájhigiénia alapvető eleme a fogak rendszeres sikálása fogkefével. A fogorvosok legalább napi két fogmosást javasolnak, reggel és este. Nem érdemes azonban közvetlenül evés után fogat mosni, mivel ilyenkor a száj PH-értéke le van csökkenve, és ettől a zománc sérülékenyebbé válik. Várjunk a fogmosással nagyjából fél órát, hogy a száj PH-értéke normalizálódjon. A túl gyakori fogmosás árthat a zománcnak és az fogínynek. A szájápoláshoz ne feledjünk el fluoridos fogkrémet használni.

Fogselyem

A fogszuvasodás és fogínybetegségek megelőzése érdekében érdemes fogselymet használni. Tisztán tarthatjuk vele fogközöket, melyekhez a hagyományos fogkefék sörtéi nem férnek hozzá. Itt is összegyűlhetnek kártékony baktériumok. A fogselyem rendszeres használata tehát nélkülözhetetlen a szájhigiénia megóvása érdekében.

Ne félj a fogorvostól!

A fogorvosi rendelők senkiben sem keltenek kellemes bizsergést. A páciensek legtöbbje csak akkor keresi fel fogorvosát, amikor a fog már fájdalmat okoz. Statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy Magyarországon csak kevesen járnak rendszeresen fogorvoshoz megelőzés céljából. Ez komoly hiba, a rendszeres kontroll segítségével nagyrészt elkerülhetővé válnak a későbbi fájdalmas kezelések, melyek célja a már bekövetkezett fájdalom megszüntetése a szájüregben.

Fog lakkozás

Ez egy megelőző jellegű fogorvosi beavatkozás, amely során speciális lakkot visznek fel a fog felületi mélyedéseire és repedéseire, megvédve ezzel a nehezen elérhető és tisztítható helyeket. A lakkozás elsősorban kis gyerekek számára ajánlott, akik érthető okokból nem irányítják olyan pontosan a fogkefét mint a felnőttek.

A fenti javaslatok betartásával elkerülhetővé válik számos, a szájhigiénia elhanyagolásából eredő betegség és komplikáció. És ki tudja, hogy nem hoz-e még ennél is több hasznot, ha egy szép napon olyasvalakire mosolygunk rá, aki képes színesebbé varázsolni életünket.