Hogyan főzzünk kávét?

Hogyan főzzünk kávét?

A kávé a világon az egyik legjobban ismert ital. A benne lévő koffein cselekvésre ösztönöz és távol tart minket a fáradtságtól.

A kávé szerelmeseit nem kell meggyőzni a rendkívüli tulajdonságairól. Sokan közülük el sem tudják képzelni a reggelt egy kicsi forró fekete nélkül. Ahogy a közelmúltban végzett tudományos kutatások kimutatták, hogy nincs egyértelmű összefüggés a mérsékelt kávéfogyasztás és a szív- érrendszeri megbetegedések kockázatának fokozódása között. Egy újabb érv, ami indokolja a kis fekete fogyasztását. Mégis hogyan készítsük el, hogy ne veszítsük el az ízét és az aromáját? Milyen kávékészítési módokat különböztetünk meg? Erről később.
 
Átfolyós kávéfőzés
Szereti az erős kávét? De olyan nagyon erőset, ami azonnal a lábára állítja? Ideális lesz tehát az Ön számára az átfolyós módon főzött kávé. Nyilvánvaló hogy enyhébb az eszpresszónál, de mivel a bab hosszabb ideig érintkezik a vízzel. az ilyen módon elkészített kávé több koffeint tartalmaz, mint az nyomásalatti kávéfőzőből származó. A standard átfolyós kávéfőzőkön, nincs fúvóka a tejhabosításhoz, de be lehet szerezni egy önálló eszközt, ami teljesíti ezt a funkciót.
 
Törökösen
A törökösen elkészített kávé, fekete és rendkívül aromás. Bizonyosan tetszeni fog az olyan embereknek, akiknek számít egy tisztességes energia injekció. Ahhoz hogy elkészítsünk egy kis feketét törökösen, először be kell szereznünk egy speciális tégelyt (kávés tégelyeket gyártanak acélból vagy zománcosan). Az edénybe kel szórni a megdarált kávébabot és a cukrot lehet még hozzáadni csipetnyi fűszereket, olyanokat, mint a kardamon, fahéj vagy a szegfűszeg. Az összes alkotórés beszórása után a tégelyt kis lángra kell állítani. Ha a felületen hab keletkezik, az edényt le kell venni a lángról és várni a hab eltűnéséig. Majd meg kell ismételni ezt a műveletet még kétszer. Ezután a háromszoros rituálé után sűrű habot kell tenni a pohár aljára, majd azt le kell önteni kávéval. Miután a hab felúszik a felületre, a zacc lesüllyed az aljára.
 
Kávé készítése olaszosan
Az olaszos kávékészítéshez egy speciális berendezést, úgynevezett mokkakávéfőzőt. Ez három részből áll, melyek közül egy a víznek szolgál, a másik a főzött kávénak, a harmadik szitával az őrölt kávébabnak. Az ilyen eszköz kiváló helyettesítője a nyomásalatti eszpresszógépnek. Az olaszosan főzött kávénak különleges aromája és mély íze van. Ilyen módon lehet készíteni pl. Black Latte.
 
A fentiekben csak három, véleményünk szerint, leginkább érdemes kávéfőzési módra hívtuk fel a figyelmüket. Lényegesen több van belőlük. A kis fekete szerelmesei bizonyosan fűszerezni akarják kávéfőzeteik menüjét, a különböző technikákkal kísérletezve.