Laktózérzékenység: okai, tünetei és lehetséges megoldások

Laktózérzékenység: okai, tünetei és lehetséges megoldások

A laktózérzékenység jellegzetes és igen kellemetlen módon jelentkezik. Tehéntej és egyes belőle készült termékek fogyasztása után tapasztalhatjuk. 

Az olyan tejtermékek fogyasztása után mint a túró, joghurt és más laktóz tartalmúak, a szervezet egy sor tünettel reagálhat a gyomorban. Ez lehet hasmenés, kólika, gyomorgörcs, irritábilis bél szindróma, hányinger, émelygés, hányás. A tünetek különböző erősségűek és intenzitásúak lehetnek, az elfogyasztott tejtermék mennyiségétől függően. Az öregedéssel együtt a laktózérzékenység nőhet, de jelentkezhet időszakosan is, például az antibiotikumok által meggyengített bél nyálkahártya miatt.

Laktáz és laktóz

A laktózérzékenység egyes felmérések szerint akár a magyar lakosság 25%-át is érintheti. Dél-Európa lakosai jellemzően kevésbé szenvednek benne, mint például az ázsiaiak. Általában elmondható, hogy a felnőtt embereknél a laktóz felbomlik és felszívódik a szervezetben, vagy csak egészen kis mértékben, a csecsemőkorú népességhez képest.

A fő bűnös az intoleranciában mégsem a laktóz (diszacharid), hanem a laktáz. Vagy inkább annak hiánya. A laktáz egy enzim, amelyet a vékonybél termel, feladata a laktóz lebontása szachariddá és galaktózzá. Enélkül nem tud felszívódni. Ahogy öregszünk, a laktáz termelése csökken. Ez a folyamat már néhány éves korban beindul. A felnőtt lakosság esetében a laktóztolerancia nagyjából 50%-on megreked. Sokaknál azonban ez a mutató jóval alacsonyabb, minek következtében szinte egyáltalán nem emésztik meg a laktózt. A megemésztetlen diszacharid megköti a vizet a bélben, és beindul a fermentáció folyamata, ami a fentebb említett tüneteket váltja ki.
 

Vizsgálat és diéta

Néhány vizsgálati módszer lehetővé teszi a laktózérzékenység pontos diagnosztikáját (vizeletvizsgálat, vérplazma vizsgálat, hidrogén mennyisége a kilélegzett levegőben, stb). A panaszok még ennél is könnyebben felismerhetőek. Az érzékenység első jelei rendszerint 30 perccel a friss tej elfogyasztása után jelentkeznek. Az érzékenység következtében részben vagy teljesen le kell mondani a friss tehéntej fogyasztásáról. A probléma mértékétől függően, egyeseknek teljesen fel kell hagyniuk más tejtermékek fogyasztásával is, ilyen termékek a sajt és a legtöbb joghurt. A kefir nem tartalmaz laktózt. A kemény, hosszú érlelésű sajtok is minimális mennyiségű diszacharidot tartalmaznak. A növényi tejekben egyáltalán nincs laktóz (szója, kókusz, mandula), de gyakran megtalálható egyes felvágottakban, édességekben és előételekben.