Melanoma – hogy ismerhető fel?

Melanoma – hogy ismerhető fel?

Nézd meg, hogy ezzel a veszélyes daganatos megbetegedéssel veszélyeztetett csoportba tartozol-e, és tudd meg, hogy védekezhetsz ellene.

A melanoma rákos megbetegedések 2 százalékát teszi ki. Úgy tartják, hogy 75 emberből legalább 1-nél megjelenik ez a daganatos betegség. Habár egészen napjainkig gyógyíthatatlan betegségnek tartották, az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően korai felismerése esetén már gyógyítható.

A betegség tünetei

A melanoma az anyajegyek és szemölcsök elváltozásaiban, vagy teljesen újak kialakulásában nyilvánul meg. Az leggyakoribb ilyen változások az anyajegyek körül, melyek minden páciensben gyanút kelthetnek, a következők:

  • megvastagodás,

  • növekedés,

  • viszketés,

  • az anyajegy és környezetének kivörösödése,

  • vérzés,

  • alakjának változása

Minden bőrön jelentkező nyugtalanító elváltozás esetén ki kell kérni szakorvos véleményét.

Az én anyajegyem is veszélyes?

Otthon is elvégezhetünk magunkon egyes vizsgálatokat. Érdemes megjegyeznünk egy népszerű módszert erre a célra, melynek lényege az anyajegyek tulajdonságainak értékelése.

A – (ang. asymmetry) – az anyajegy szimmetriájával áll kapcsolatban. Az egészséges anyajegyet általában szimmetrikus kerek forma jellemzi. Nyugtalanító lehet, ha ez a forma megváltozik, „kilóg” valamelyik oldala.

B (ang. border) – ez a tulajdonság az anyajegy határát jelöli. A rákos elváltozásra utalhatnak a szabálytalan szélek, egyenetlenségek és megvastagodások.

C – (ang. colour) – jellegzetes elváltozás tapasztalható az anyajegy színében. Ez nem feltétlenül vörös, az esetek egy részében a szín árnyalata változik meg, sötétebb vagy világosabb lesz. Ide tartoznak a bőrszínű elváltozások. Ha hasonlót tapasztalunk, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk.

D – (ang. diameter) – az anyajegy méretével áll összefüggésben. Ha túllépi az 5 millimétert, ki kell kérni bőrgyógyász véleményét.