Milyen káros hatásai lehetnek egyes cipőfajtáknak

Milyen káros hatásai lehetnek egyes cipőfajtáknak

Habár lehetnek szépek, divatosak, még kényelmesek is, egyes mindannyiunk által kedvelt lábbelik igazi csapást jelenthetnek egészségünkre. Melyektől kell leghamarabb megszabadulnunk?

A cipők, amiket hordunk, már régóta nem csak praktikus funkcióval rendelkeznek. Ma egy cipőnek biztos hogy nem csak a talp védelmét kell ellátnia a mechanikus sérülősekkel és az időjárás viszontagságaival szemben. Ma a cipő öltözetünk elengedhetetlen része, sokszor márkás és igen drága kiegészítő. Sokszor azonban épp ezek a lábbelik okozzák talpunk deformálódását és egészségi állapotunk romlásához vezetnek. Legalábbis biztosan így van egyes típusok esetén. Ortopédusok és talpgyógyászok szerint a legnagyobb veszélyt egészségünkre az olyan lábbelik jelentik, mint:

1. Vietnámi papucs

Ez az elsőre kényelmesnek tűnő nyári papucs igazi átok az orvosok szemében. Egyrészt egyáltalán nem tartja a bokát, könnyen ízületi panaszokat okozhat. Ha ilyen papucsot visel az ember, akkor lépés közben nem a sarokra helyezi a testsúlyt, hanem a talp külső részére, ami szintén hosszú távú problémákhoz vezethet. Ez a lábbeli nem támasztja meg a talpunkat, ezért a sarokcsont és a lábujjak közötti részt összekötő szalag begyulladhat. Ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor sarokcsontgyulladás, azaz sarkantyú alakulhat ki.

2. UGG cipők

Ez a meleg téli cipő igen kényelmes, divatos és manapság a hírességek is ajánlják, azonban egyes esetekben viselésük inkább káros. Mivel túlságosan puhák és könnyen deformálódnak, nem stabilizálják a lábat. Puha talpa növeli a sarok megterhelését, rándulásokhoz és egyéb sérülésekhez vezethet. Mivel hosszú ideig magában tartja a nedvességet, gyakori viselése kedvez a lábgombák kialakulásának.

3. Magassarkú és tűsarkú cipők

A magassarkú és vékony tűsarkú cipők azok, amelyekkel a legtöbb problémát okozhatjuk magunknak. Gyakori viselésük számos káros következménnyel járhat. Legfontosabb közülük a gerinc megterhelése és az ezzel járó fájdalom, valamint a vérkeringésben fellépő zavarok (főleg ha genetikailag hajlamosak vagyunk rá). Ha minden nap magassarkú cipőt veszünk fel, számíthatunk arra, hogy hamarosan az Achilles-ín sérülni fog, ami megvastagodásához és fájdalomhoz vezet, és ún. Kalapácsujj alakul ki.