Mire való a szűrővizsgálat?

Mire való a szűrővizsgálat?

Köztudott tény, hogy a betegségek megelőzésének feltétele a megfelelő profilaktika, melynek egyik legáltalánosabb és legelterjedtebb eszköze a szűrővizsgálat.

A szűrővizsgálatot olyan személyeken végzik el, akiken még nem jelentkeztek az adott betegség tünetei, ezért a betegség korai felismerése a célja. A korai felismerés jelentősen megkönnyíti egyes betegségek kezelését, ezzel csökkentve kifejlődésének veszélyét, terjedését. Az vizsgálatokat vagy az egész népességen igyekeznek elvégezni, például gyerekeknél egy bizonyos korosztályra koncentrálva, vagy az úgynevezett magas kockázatú csoport körében, például nők esetében ilyen a méhnyakrák. Igaz hogy a szűrővizsgálat lehetővé teszi egy kezdeti diagnózis felállítását, de a végső gyógymódot csak több részletes vizsgálatot követően alkalmazhatják. Éppen ezért megvan a lehetősége annak, hogy a vizsgálat első diagnózisa téves vagy pontatlan, olyan személyeknél is felismerni vélnek betegségeket, akik teljesen egészségesek. Ami rosszabb, a negatív eredmény hamis biztonságérzetet kelthet a valójában beteg páciensekben.

A szűrővizsgálatot több típusú betegség felismerésére is alkalmazhatják, elsősorban azonban a rákos megbetegedésekről van szó, különösen veszélyeztetett csoportok esetében. Bizonyos életkorban a nőknek ajánlott a mellrák szűrés (mammográfia) és méhnyakrák szűrés (citológia), férfiaknál a prosztatarák vizsgálat (a vér antigén szinten történő vizsgálata és a dülmirigy vizsgálata). Gyakori a vastagbélrákot kiszűrő kolonoszkópos vizsgálat. Újszülöttek esetén kötelező a pajzsmirigy vizsgálata.

Iskolás korú gyerekek körében általános a látás és hallásvizsgálat, a gerincferdülés és más megbetegedések kiszűrése.