Otthoni módszerek arcüreggyulladás ellen

Otthoni módszerek arcüreggyulladás ellen

Gyötrő köhögés, fájdalom és kaparó érzés minden falatnál, ami megkeserít minden pillanatot. Van néhány természetes, otthoni módszer, amely segít megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

Gyógynövények ereje

A gyógynövények pótolhatatlanok, ha a makacs köhögéssel és az orrot eldugító, légzés megnehezítő váladékkal kell megküzdeni. Az intenzív, gyakran irritáló illatú gyógynövények megtisztítják az orrot a váladéktól. A legjobb és legegyszerűbb felhasználási módjuk az inhalálás. Ehhez szükségünk lesz egy edényre, törülközőre, forró vízre, valamint szárított gyógynövényekre vagy illó olajokra. Az edénybe 2 liter vizet öntünk, beleszórjuk a szárított növényeket vagy illó olajat. A legjobb erre a célra kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát, levendulát és mentát használni. Használhatunk csak egyet közülük, vagy készíthetünk belőlük keveréket. Ez illóolajok közül a fenyő, rozmaring, eukaliptusz, levendula és borsmenta a legjobb. Mivel az olajok nagyon koncentráltak és illatuk intenzív elegendő néhány cseppet használni belőlük. Szárított növények esetén nagyjából 50 grammra van szükség. Hajolj az edény fölé, a törülközőt terítsd a fejedre és lélegezd be a párát. Az inhalálás tartson nagyjából 10 percig.

Ne feledkezzünk meg más főszerek jótékony hatásáról se, ilyen a fahéj, gyömbér, kömény, bors vagy torma. Önmagukban nem tesznek csodát, de forró italhoz vagy ételhez adva biztosan jótékony hatással lesznek az orrdugulásra. Ételeink elkészítésekor nem kell takarékoskodni a hagymával és fokhagymával, melyek értékes baktériumölő illóolajokat tartalmaznak. Ezeket az olajokat szeletelt hagymából és fokhagymából is belélegezhetjük.

Enyhítő borogatás

A legjobb borogatások sóból és magvakból készülnek. A néhány marék magvat először meg kell pörkölni forró serpenyőn vagy sütőben, majd megtöltünk velük egy kisebb vászon, vagy lenvászon zsákot (ha ilyen nincs kéznél, használhatunk egyszerű pamut zoknit is). Hasonlóan járunk el a sóval is, azonban erre a célra használjunk jód-bróm gyógy sót, ami minden gyógyszertárban kapható. A konyhasót inhaláláshoz használhatjuk, gyógynövények és olajok helyett.

A fenti módszerek valóban segítséget nyújtanak, azonban csak az orvos által előírt gyógymód kiegészítésére szolgálnak. A kezeletlen, vagy félrekezelt arcüreggyulladás veszélyes komplikációkat is előidézhet.