Poratka allergia és tisztítószerek

Poratka allergia és tisztítószerek

Hogy álljanak a takarításhoz azok, akik poratka allergiában szenvednek, vagy családjukban vannak erre érzékenyek? Eláruljuk!

A lakásban található por az első számú ellensége a légúti allergiában szenvedőknek. Összegyűlnek benne az atkák, a pókok rokonainak számító mikroszkopikus élőlények, melyek önmagukban nem veszélyesek az emberre, ürülékük azonban annál inkább. Pontosabban a benne található nagyon erős allergén fehérje.

Szabad szemmel nem láthatóak, még is mindenhol jelen lehetnek lakásunkban. Nagyon kedvelik a húsz foknál melegebb és párás levegőt, valamint azokat a helyeket, ahol összegyűlik a por. Ilyenek a huzatok, függönyök, plédek, takarók, bútorok, de kedvencük az ágynemű, mivel a bőrről levált hámsejtekkel táplálkoznak. Nehéz felvenni velük a harcot, se egyáltalán nem lehetetlen. A problémát főleg akkor kell felszámolnunk, ha az allergiás gyerek. Nagyon fiatal korban a poratka allergia több veszélyt is rejt magában. Minden allergiában szenvedő személy náthához hasonló légúti tüneteket, kötőhártya-gyulladást, ekcémát vagy asztmát tapasztal, a gyermekek szervezete azonban nem képes védekezni ellene.

Az egyik leghatékonyabb eszköz az atkák elleni harcba, a minél gyakoribb és alaposabb takarítás. El kell távolítanunk a fölösleges, „porfogónak” használt tárgyakat a lakásból, ami marad, azt alaposan meg kell tisztítani, lehetőleg nedves ronggyal. A nehéz sötétítő függönyöket, plédeket, takarókat és pokrócokat érdemes gyakran cserélni és szellőztetni. Súlyosabb esetekben fel lehet váltani a hagyományos ágyneműt műszálasra, vagy olyan mikroszálas huzatot beszerezni, melyen az atkák nem jutnak át. Takarításhoz nagyszerű megoldás a vizes filterrel működő porszívó, de léteznek kifejezetten az atkák ellen létrehozott tisztítószerek is.