Szezonális depresszió – honnan ered és hogy gyógyítható?

Szezonális depresszió – honnan ered és hogy gyógyítható?

A depresszív állapot nem csak az élet krízispillanatainak vagy érzelmi természetű problémák következménye lehet. Az első lehűlés után bekövetkezhet, amikor az ég hosszú napokra szürke felhőkbe burkolózik, és a zuhogó eső nyomán a fák elkezdik levetni régi ruháikat...

A magyar költészetben Szabó Lőrinc soraival élve: „Csönd, őszi csönd, és vége. És szomorú, hogy ez a vég...”. A költő nem véletlenül az elmúlást örökíti meg, melynek melankóliája áthatja az egész alkotást. A leveleit hullató fák kopaszodó ágai az őszi tájkép alapelemei. Az ősz az az évszak, melyben az élet lendületét veszti és fokozatosan elhal, hogy egészen tavaszig téli álmát aludja. A természetben uralkodó folyamatokat az emberi pszichére is hatássalc vannak. Az időjárás megváltozával az életdinamika csökken, ami befolyásolja hangulatunkat és gondolatainkat. A negatív hangulat túlzott eluralkodása esetén beszélhetüónk az úgynevezett szezonális depresszióról.

Miért leszünk ősszel depressziósok?

A szezonális depresszió fő kiváltó okának a napfény hiányát szokás tartani. Ősszel és télen a napok megrövidülnek, gyakrabban esik az eső, mint nyáron, és a nappali fények hétről hétre veszítenek erejükből. Miért ilyen fontos a nappali fény az ember életében? Azért, mert serkenti és szabályozza a neurotranszmitterek létrejöttének folyamatait, és a szervezetünk számos aktivitásáért felelős hormonokat. A fényhiány következtében megnő a szervezet melatonin tartalma, melyet más néven „álom hormonnak” is hívnak, mivel altató tulajdonsággal rendelkezik. Érdemes egyúttal megjegyeznünk, hogy a melatonin mennyiségének növekedése fordítottan arányos szerotoninéval (ez a hormon felel a vidám hangulatért) a vérben.

A szezonális depressziónak örökletes genetikai háttere is lehet, és nagyban függ egyéni pszichés jegyeinktől, pl. amikor a retinánk túlérzékeny a fényre. Fontos szerepet játszanak továbbá a szerencsétlen élethelyzetek, a munkahely elvesztése a családban, közeli személy halála, megterhelő anyagi nehézségek. Az ablakon túl elhaló természet állandó látványával együtt az ilyen események elhatalmasodhatnak rajtunk, mígnem meghaladják az emberi tűrőképességét..

Mik a szezonális depresszió tünetei?

- mély szomorúság, félelem, ürességérzet

- krónikus fáradtság

- csökkenő aktivitás, motiváció és kezdeményező készség hiánya

- megnövekedett étvágy, minek következménye a súlygyarapodás

- gyenge szexuális vágy

- aluszékonyság, mellyel egyúttal nem pihentető, túlalvás, nehézkes ébredés

- ingerlékenység

- Az élet apró örömei elvesznek, ami korábban örömet okozott, a betegség alatt jelentéktelenné válik

- reménytelenség érzése

- memóriaproblémák, koncentrálási és gondolkodási nehézségek

- nehézség a mindennapi tevékenységek elvégzése közben

- energiavesztés, erőtlenség

- érdeklődés megszűnése

- munkakedv csökkenése

- társaság kerülése

- öngyilkos gondolatok.

A szezonális depresszió gyógyítható?

A szezonális depresszió – ahogy neve is mutatja – az őszi-téli időszakban jellemző betegség, ezt követően magától elmúlik. Nehéz azonban azt kérni a szenvedő betegtől, hogy várjon türelemmel a kellemesebb évszakra. A depressziós zavarok óriási mértékben befolyásolják az ember mindennapi tevékenységeit, korlátozzák és lebénítják az egyént, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az intő jeleket. Ha a nyomasztó, borongós hangulat napokig fennáll és nem következik be javulás, érdemes specialista segítségét kérni. A leghatékonyabb gyógymód a fototerápia. A fluoreszkáló lámpával végzett kezelés során a páciens szemét világítják a a természeteshez leginkább hasonlító fénnyel. A fluoreszkáló lámpák terapeutikás hatása tudományosan bizonyított. Függetlenül attól, hogy a betegség oka az időjárás változásában vagy másban keresendő, a szezonális depresszióban szenvedők számíthatnak arra, hogy a fototerápia teljesen fel fogja váltani a pszichoterápiát.