Vigyázz a streptococcusszal!

Vigyázz a streptococcusszal!

A Pneumococcus egy betegséget okozó baktérium. Az egyik legmérgezőbb, legagresszívabb és legveszélyesebb fajta.

A streptococcus gyakran jelentkezik gyerekeknél, aki tudtukon kívül hordozójukká válhatnak. A baktérium a torok és orr nyálkahártyájában telepszik meg. A hordozó gyermeken egyáltalán nem biztos, hogy tünetek jelentkeznek, főleg ha jó kondícióban van. Amikor azonban legyengül az immunrendszere és szervezete, az eddig alvó baktérium aktívvá válik és támadásba lendül. Eljut a középfülbe vagy az arcüregbe.

A fertőzés fajtái

A streptococcus különböző veszélyű fertőzéseket okoz, melyeket invazív és nem invazív kategóriákba sorolhatunk. A nem invazív fertőzés kevésbé veszélyes, de gyakoribb és megnyilvánulhat: tüdőgyulladásban, arcüreggyulladásban, középfül-gyulladásban vagy kötőhártya gyulladásban. Úgy saccolják, hogy a streptococcus baktérium okozta fertőzés a leggyakoribb oka a felnőtt kori tüdőgyulladásnak.

Az invazív fertőzés jóval ritkább, viszont annál veszélyesebb. Ebben az esetben a baktérium a légzőrendszerből a vérbe vagy más testnedvekbe jut. Ezt követően a bakteriális fertőzés könnyen szétterjed, különböző szerveket támad meg súlyos szövődményeket, akár halált okozva. Szövődményei lehetnek többek között: agyhártyagyulladás, vérmérgezés (szepszis), bakteriális tüdőgyulladás, hashártyagyulladás és mások. A streptococcus felelős a felnőtt kori agyhártyagyulladás mintegy feléért, ami az esetek 30%-ában a beteg halálát okozza.


 

Gyógyítása

A megelőző védőoltás alapvető jelentőségű a streptococcus baktérium elleni küzdelemben. A védőoltásokat két csoportba sorolhatjuk, poliszacharidos vagy konjugált fajtába. A második csoportba tartózó gyermekek számára készül, 2 éves korig, a poliszacharidos változatot ennél idősebb gyerekeknek adják.

A streptococcust NEM SZABAD alábecsülni! Számos súlyos betegség kiváltója, melyek komoly következményekkel járnak, akár halált is okozhatnak. Ezért kell óvni gyermekeinket.